Tuesday, May 29, 2012

Adik@KMS

Kisah adik nombor dua.
Hari itu doa untuk Sijil Pelajaran Malaysia dia baik-baik saja.
Lepas itu doa untuk result dia cemerlang pula.
Alhamdulillah, keputusan membanggakan keluarga.

Sekarang dia berjaya ke Kolej Matrikulasi Selangor, intake ketiga sejak KMS itu ditubuhkan :)
Budak sains (terus nampak jauh lebih pandai dari saya. haha).
Alhamdulillah.
Berkat doa kalian semua juga.

Semoga Intan Shakira Azam dapat habiskan setahun dengan sempurna.

Gambar si bongsu (Iman) dan si kedua bongsu (Int. Shark)
*Sempat cuti sekejap balik kampung lepas interview tempoh hari. Semata-mata nak hantar dia ke sana :)

Friday, May 18, 2012

Kadet terbaik PALAPES Darat USM

Salam.

Sebagaimana pernah dimaklumkan dalam entry² sebelum ini, saya akan mengakhiri latihan selaku kadet di dalam Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Darat Universiti Sains Malaysia tidak lama saja lagi. Tarikh yang ditetapkan telah ditunda, kepada 16 Julai 2012. Dalam pada itu, saya turut menerima satu berita yang sangat menakutkan, namun sangat memberi inspirasi untuk terus berusaha lebih gigih.

Berada dalam senarai pendek selaku calon Kadet Terbaik PALAPES Darat USM sempena Pentauliahan DiRaja PALAPES IPTA 2011/2012 yang bakal berlangsung di UUM. Kadet Terbaik/Best Cadet. Itu title yang menjadi idaman hampir semua kadet yang pernah mengikuti latihan. Alhamdulillah, saya semakin hampir kepadanya. Usaha dan kegigihan sekurang-kurangnya 'dilihat' untuk dipertimbangkan.

Maka dengan itu, pada Isnin (21 Mei 2012) saya akan menghadapi temuduga pemilihan bersama-sama 4 calon lain (yang kesemuanya adalah lelaki). Ternyata dugaan ini agak besar kerana calon-calon yang turut bersaing adalah sangat berkaliber dalam kami memiliki kekuatan tersendiri. Gugup, takut malah saya masih tidak dapat bernafas dengan baik setakat ini, setelah menerima berita berkenaan.

Kenapa saya memaklumkan semua ini?

Terus-terang bukan untuk mendabik dada, tetapi tidak ada niat lain selain memohon doa dari semua yang membaca. Saya sangat mengimpikan untuk berada di barisan paling hadapan membawa pedang dan menerima hadiah terbaik itu dari Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong. Sangat teringin untuk membanggakan kedua ibu bapa, membawa mereka ke UUM untuk menyaksikan anakanda menerima penghormatan berkenaan. Cukup besar nilainya kerana saya tahu, abah dalam diam turut menyimpan hasrat yang sama.

Mohon doa kalian.

Semoga impian dan cita² yang disimpan sejak tahun satu ini dapat direalisasikan. Ameen :)

Thursday, May 17, 2012

Doa buat teman

Hari ini tergerak hati untuk kongsi sedikit pengalaman tentang soal keagamaan.
ISLAM.
Mulanya bertudung dan lengkap menutup aurat. Cukup sopan malah sejuk mata memandang.

Kemudian bertemu si dunia penuh kemajuan. Mungkin pada penglihatannya, dunia itu tidak cantik dan tidak sempurna jika tidak turut serta mengikut aliran semasa. Maka dikurangkan mana yang selama ini dijaga. Tudung disingkatkan malah kadangkala hilang entah ke mana. Lalu baju disendatkan, kurung semakin jarang menjadi pilihan bahkan seluar 'membalut' lebih sering mencuri tumpuan.

Kecewa melihat dari jauh, namun berdoa semoga tidak tersasar ke jalan yang dimurkai-Nya.

Hari ini, tudung tidak lagi wujud dalam senarai keperluan. Bukan itu cuma, malah tidak lagi ada dalam almari dan laci pakaian. Diganti pula dengan skirt pendek separa lutut, singlet berwarna-warni, serta baju-baju yang mungkin 'up-to-date' pada pandangannya. Mungkin kerana material. Menyedihkan kerana dia sekarang jelas telah tewas pada pertaruhan urusan duniawi.

Sedih kerana itu bukan dia yang saya kenal dulu. Dia semakin sesat dan bahagia dengan caranya yang jelas lagi terang sedang mengumpul dosa. Nauzubillah. Menasihat sekadar yang mampu, semoga dia tidak lagi begitu sebelum namanya diseru untuk menemui Dia yang satu.

Dalam kekecewaan itu, terima kasih Tuhan kerana mengurnia rasa gembira kepada saya kerana masih sempat melihat kawan-kawan yang semakin ramai berubah. Berubah kepada kebaikan. Semoga dia juga akan berubah kepada perkara yang sama satu masa nanti. Insya-Allah :) Sesungguhnya, tiada apa yang lebih menggembirakan selain mendiami syurga-Nya nan abadi. Jadi, tidak mungkin perlu ada rasa putus asa, malu atau lemah dalam memenuhi keperluan dan kewajipan selaku muslim/muslimah sejati.

Saturday, May 12, 2012

His first Penang-view

First time bawa Milo outing jauh sikit daripada biasa. Selalunya Milo just ikut pergi kuliah, pergi bilik berita, pergi makan, dan pergi bilik skuad. Hari ini Milo dapat tengok view lagi best, iaitu view Penang dari Minden Hill. Seronok tengok budak ni aktif bebenor bila dapat sentuh rumput. Mungkin ini first time Milo rasa dan bau rumput. Haha. Bukan maen ligat dia lari dan lompat sana-sini. Padahal, siang adalah waktu tidur dia. Namun, dia mungkin tidak jadi haiwan nocturnal lagi sebab hari ini dah masuk hari kedua Milo tak tidur siang dan tidur dengan lena sekali pada malam hari. Sekarang 8.41malam, Milo dah lena bawah selimut :)


Ramai betul orang yang sayang si Milo nih. Sampaikan tahap saya pergi kuliah, member² semua serbu dan tanya bawak Milo ke tak. Bukan nak meraikan kedatangan saya. Ces. Melampau betul. Hahhaaha. Tapi takpe, itu bukan perkara tak elok pon. Lagi best bila lecturer siap kasi epal untuk Milo makan. Dan epal itulah rupa-rupanya epal yang Milo suka. Sebelum ni saya kasi epal jenis lain, Milo tak sentuh sangat. Thanks Dr Ming :)

*Ish, lain betul feeling-nya bila ada pet. Seronok lain macam :)

Thursday, May 10, 2012

Kita dan mereka

Sedih bila melihat kepada hubungan yang tidak berpanjangan.
Pengalaman.

Sedih melihat kawan-kawan kecewa kerana yang diharap tidak berkekalan.

Semoga tidak terjadi pada kami.
Together, if possible.
Insya-Allah.

Monday, May 7, 2012

Dunia caca-marba

Buah ranum pada tangkai; bahasa gugur dari hati
sekali janji, sekali nafi
sekali pancang, sekali pincang
iktibar apakah semua ini?

Lalu pemimpin angkuh berkata,
"Aku apa peduli, kalaupun Shakespeare turun ke bumi!"

Jangan berikan undi, pada mereka yang menghina bahasa sendiri
jangan diundi pemimpin yang...

bertelinga satu
berlidah dua.
- Datuk A. Samad Said

Sunday, May 6, 2012

Jadi ibu kepada Milo

My new love, a naughty lil' boy.
Manja. Suka tidur besama-sama bear saya :)
Suka makan sambil mata pejam.
Suka sangat gigit-gigit walaupun gigi tak berapa nak ada lagi. Haha.
Dia macam burung hantu, siang tidur malam berjaga. Mati-lah saya kalau hari-hari macam ni. Sekarang 2 petang, dan dia sedang tidur di celah-celah bear like always :)

Dia sweet.
Dia berwarna coklat.
That's why I named him, MILO.

*Ada banyak sangat cadangan nama lepas saya dah muktamad buat pilihan. Haha. Neslo, Nesscafe, Kopi Janda, Idea, Malco, Nono, Oren, Awang dan macam-macam lagi. Sorry, saya lagi prefer Milo. Thats it :)